Deniz Spatar
CNVC Sertifikalı Eğitmen
Çocukluğum politik kutuplaşmanın gün be gün arttığı, şiddetin günlük gerçek halini aldığı 1970’lerin sonu, 1980’lerin başının İstanbul’unda geçti. Bu süreci 1980 Askeri Darbesi izledi. Bunlara çocuk algısıyla tanık oldum ve ailemle birlikte birinci dereceden etkilendim. Hal böyle olunca gençliğimi barış için aktif bir şeyler yapma çabasıyla geçirdim. Yıllar geçtikçe fark etmeye başladım ki, şiddetten şikayet ediyordum ancak kendi eylemlerim ve sözlerim de hem kendime, hem de başkalarına karşı bir tür şiddet yaratıyordu. Bunu anlayınca sarsıldım. O süreçte, edebiyata sığındım. Hızımı alamadım, bir öykü kitabı yazdım ve yayınladım.
Hayatımı kazanmak için de ansiklopedi pazarlamacılığı, dizgicilik,komilik, anketörlük, sekreterlik, muhabirlik, sosyal araştırmalar sektöründe çeşitli görevler, UNDP iletişim danışmanlığı, belgesel film yönetmen yardımcılığı gibi pek çok iş yaptım. En uzun süreli olarak gazeteci ve Halkla İlişkiler/PR uzmanı olarak çalıştım. Halkla İlişkiler sektöründe kurumsal hayatla epeyce hemhal oldum. Aynı süreçte pazar lideri ve global markalarla kriz iletişimi, pazarlama iletişimi, kurumsal iletişim, dijital iletişim ve iç iletişim alanlarında doğrudan çalıştım.
Bu süreçte bir yandan da Yoga, meditasyon, mindfullness, çeşitli beden terapileri, aile dizimi gibi öğretiler ve metotlarla tanıştım. Aralarında Yoga Terapi’nin de bulunduğu 1500 saatten fazla Yoga Hocalık Eğitimi’ni bitirdim. 2013’te Yoga’nın “ahimsa” ilkesinin ne olduğunu anlamaya çalışırken, Vivet Alevi’nin (ki o zaman Türkiye’deki tek Şiddetsiz İletişim eğitmeniydi) yıllık eğitim programını buldum. Vivet Alevi’nin 5 yıllık programına çeşitli rollerle (katılımcı, asistan, asistan eğitmen, eğitmen) olarak katıldım.
2016’da son kurumsal işim olan TEMA Vakfı İletişim Bölüm Başkanlığı’ndan ayrıldım. Böylece, zamanımı tamamen Türkiye’de Şiddetsiz İletişim’in yayılmasına katkıda bulunmak için planlamaya, hayatımı Şiddetsiz İletişim’den öğrendiklerimi paylaşarak sürdürmeye başladım.
Şiddetsiz İletişim paylaşırken Şiddetsiz İletişim eğitmenlerinden olduğu kadar, Yoga-Meditasyon-Beden Terapilerinden, Krishananda ve Amana’nın Learning Love (Sevgiyi Öğrenmek) ve çok yeni temas ettiğim Thomas Huebl’in Transparent Language (Şeffaf Dil) metotlarından da etkilendiğimi fark ediyorum. Tüm bu öğrendiklerimi Marshall Rosenberg’in Şiddetsiz İletişim ile sunduğu sadelik içinde derinleşmek için değerlendirmekten çok keyif alıyorum. Öğrendiğim her metotla birlikte Şiddetsiz İletişim’in sadeliğine, hayatın içinde uygulanabilirliğine bir kez daha hayran kalıyorum.
2018’de Marshall Rosenberg’in kurduğu CNVC (Center for Nonviolent Communication) tarafından Sertifikalı Şiddetsiz İletişim eğitmenleri topluluğuna kabul edildim. Çocuklarla (özellikle de hassas bölgelerde yaşayan çocuklarla) çalışan yetişkinlere hizmet ettiğimde kendimi çok canlı hissediyorum. Kolektif travmaların iyileştirilmesiyle ilgili tüm çaba ve çalışmalara karşı büyük bir ilgi ve tutku duyuyorum. Açık Radyo’da yayınlanan “Bir Yaşam Dili Şiddetsiz İletişim” programının Canan İrtem’le birlikte hayalperestlerinden ve yapımcılarından biriyim. Seminerlerimde katılanlara güvenli bir keşif alanı yaratmaktan ve şiddetsizliğin gücünü hayata geçirme konusunda cesaret daveti sunmaktan coşku duyuyorum.
Şiddetsiz İletişim yolculuğum aldığım ve sunduğum pek çok eğitimin yanısıra sokakta, ailemle, sevgilimle, arkadaşlarımla, komşularımla, işimle, velhasılı hayatla ilişkilenirken sorular ve farkındalıklarla devam ediyor. Yolculuğum kişisel gelişim ve toplumsal değişim özlemlerimi dengelememe katkıda bulunuyor.
Daha fazla bilgi için: denizspatar@gmail.com
Web sayfam: https://denizspatar.com
Youtube kanalımız için: bit.ly/zurafasohbetleri
Radyo podcastlerimiz için: https://acikradyo.com.tr/program/bir-yasam-dili