top of page

Yaklaştıran Kararlar


Tarihler: 11 Ekim- 15 Kasım 2022 Her Salı – Online


Kolaylaştıranlar: Roni Wiener, Magda Barańska


Ardıl Çeviri: Şirvan Akan


Organizasyon: Pınar Kurtoğlu, Günebakan Gelişim (Esin Erek, Aysel Yükselener)


İçinde yaşadığımız kültür, bir sorun ortaya çıktığında genellikle iki karşıt görüş arasında bir ayrışmaya yol açarken, anlaşmazlıklar, 'ya bu, ya da şu' tarzında düşünmekten kaynaklanan canlılığı azaltan uzlaşmalara ve yorucu güç mücadeleleri gibi sürdürülemez çözümlere dönüşür.

Yaklaştıran Kararlar atölyesinde, verimliliği, katılımı ve birlikteliği teşvik eden seçimler yoluyla işbirliğine dayalı kararlar almayı desteklemek istiyoruz.


Sizleri,

● tüm ihtiyaçların dikkate alındığı,

● güç farklılıkların arasında daha en baştan güvenin inşa edildiği,

● endişelerin diyalog yoluyla su yüzüne çıkarıldığı ve dönüştüğü,

● çatışmaların, grubun birlikte çözmek için enerji dolu hissettiği ikilemlere dönüştüğü

yere götüren bir yaklaşıma davet ediyoruz.

Bazı konularda kesinlikle aynı fikirde olmasanız bile herkes için işe yarayan kararlar almanın mümkün olduğuna inanıyoruz. Şiddetsiz İletişim'i kullanarak birbirimizi dinlemek ve ihtiyaçlarla tam olarak bağlantı kurmak faydalıdır ancak yeterli olmayabiliyor. Herkes için işe yarayacak çözümler yaratmak için ek becerilere ihtiyaç duyabiliyoruz.

Atölyemizde şunları uygulama fırsatımız olacak:

● fikirlerin arkasındaki ihtiyaçları dinlemek,

● bir karara ilişkin hususlarda ortak zemin bulmak,

● kimseyi geride bırakmadan amaca doğru ilerlemek,

● herkesi duymasak bile herkes için işe yarayan kararlar vermek.

Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık (CF), farklı görüşlere sahip insanlarla birlikte olmanın, bizi kısıtlayan veya kendimizi korumamızı veya bizim için önemli olan şeylerden vazgeçmemizi gerektiren bir şey yerine, zenginleştirici bir deneyim olabileceğini hatırlamamıza yardımcı oluyor.


Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılığı şu alanlarda kullanabilirsiniz:

● Kurum ve kuruluşlarda etkin olmak,

● Aile içinde, çocuğunuzla, eşinizle derin bağlarla bağlantı kurmak,

● İlişkilerinizde güveni derinleştirmek,

● Kendi içinizde kararsız kaldığınızda çözümler üretebilmek,

● Kutuplaşmış bakış açıları ile uzun zamandır düşman olanlar arasında ortak bir zemin bulmak,

● Kurumlarda işbirliği içinde paylaşılan yenilikçi mevzuatlar oluşturmak,

● Topluluklarda birlikte etkili kararlar almak,

● Sivil Toplum Kuruluşlarında işbirliğinin artırılması


İçeriği nasıl paylaşmayı planlıyoruz?

Kendimizi, bize ilham veren bilgileri paylaşan ve başlangıç noktası olarak ilke ve fikirler sunan rehberler olarak görüyoruz. Umarız sunduklarımız üzerine düşünür onları deneyimler, değerlendirir ve yaşamınızda nasıl uygulayacağınıza karar verirsiniz. Birlikte geçirdiğimiz süre boyunca, sadece sizinle aramızda değil, tüm katılımcılar arasında da güven, merak, cesaret, bağ ve özeni beslemek istiyoruz.

Bu atölye birçok uygulama fırsatı içermektedir. Herkesi açıklıkla, sabırla ve hatalara yer açarak birbirini desteklemeye davet ediyoruz. Davetimiz, Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık ilkelerinin ve becerilerinin yaşamlarımızı nasıl zenginleştirebileceğini keşfetmek için buluşmak, birlikte öğrenmek ve hediyelerimizi paylaşmaktır.

Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, CF Web Sitesinin ve you tube kanalının bağlantısını burada bulabilirsiniz.

Ne Dediler?

" Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık bizi zaman kaybetmekten uzaklaştıracak ve Büyük Dönüş için çalışmalarımızı hızlandıracak." Joanna Macy, PhD - Aktif Umut kitabının yazarı ve çevre aktivisti

" Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık, tüm ihtiyaçların duyulması için alan yaratarak, muhalefeti korku veya düşmanlık olmadan davet ederek ve odadaki güç dinamiklerine dikkat ederek işbirliği yapmanın devrim niteliğinde yeni bir yoludur." Kazu Haga - Kurucu, East Point Barış Akademisi; yazar, İyileşme Direnci

"Mümkün olduğuna inanmazdım, ancak Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık ile rakip olarak yapabildiğimizden daha fazla iş birliği içinde başardık." Tim Mahoney - Minnesota Eyalet Temsilcisi

“Kültürümüzde işbirliği ve verimlilik arasında seçim yapmamız gerektiğine dair bir inanç var. Biri ya da diğeri. Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık, herkesin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan etkili bir yol -belki de gerçekten verimli olan tek yol- olduğunu gösteriyor." Frederic Laloux - “Reinventing Organizations” kitabının yazarı

" Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık, altı saatlik bir toplantıdan sonra herhangi bir kararı uygulamak için çok yorgun olduğumuz hallerden başka bir şey olan bir demokrasi vizyonudur. Bütünün sorumluluğunu hepimizin üstlendiği ve herkesin ihtiyacını karşılayan kararlar aldığımız demokratik bir pratiğe giden yolu açar.." Aaron Goggans - Siyahların Yaşamları Hareketi'nde yazar, kolaylaştırıcı ve organizatör

"Bu atölye, işbirlikçi karar vermenin yeni bir yolunu bulmamı sağladı." Kate Reynolds – Katılımcı


Eğitim Takvimi :

Türkiye 11 EKİM – 15 KASIM 2022, HER SALI 6 HAFTA 20.00-22.30 TRT

Other time zones

Warsaw, Berlin, Paris- 11, 18, 25 Oct 19.00-21.30 CEST & 1, 8, 15 Nov 18.00-20.30 CET

London - 11, 18, 25 Oct 18.00-20.30 BST & 1, 8, 15 Nov 17.00-19.30 GMT

UTC - All Sessions 17.00-19.30

New York - 11, 18, 25 Oct, 1 Nov 13.00-15.30 EDT and 8, 15 Nov 12.00-14.30 EST

Los Angeles - 11, 18, 25 Oct, 1 Nov 10.00-12.30 PDT and 8, 15 Nov 9.00-11.30 PST

New Zealand - All Sessions on Wed morning (Oct 12, 19, 26 and Nov 2, 9, 16) 6.00-8.30 NZDT


Kolaylaştırıcılar hakkında:

Roni Wiener: Koçluk, öğretim, danışmanlık ve aktivizm yoluyla kişisel güçlendirme ve sosyal değişimi savunuyorum. Küçük gruplardan büyük kuruluşlara kadar farklı ortamlarda ve ölçeklerde tutku ve öngörülerimi paylaşmaktan keyif alıyorum. Hayat yolculuğum, işbirliği uygulamalarını dönüştürmeye odaklanan yirmi yıllık danışmanlık, teknoloji projeleri ve tasarımında kapsamlı çalışmalar ve Psikoloji, Sosyoloji ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarında disiplinler arası bir dereceyi içeriyor. Süreç iyileştirme ve proje planlamadan şiddetsizlik, ilişkiler ve cinsel sağlığa kadar çeşitli konularda eğlenceli ve etkileşimli atölye çalışmaları sunuyorum. Diğer zamanlarda, dans pistinde, kumsalda, kucaklaşırken, oyun oynarken, derin sohbetlerde bulunurken, yayınlanmamış bir blog yazarken ve küresel kurtuluş planları yaparken bulunabilirim. Daha fazla bilgi için web sitesini ziyaret edin.


Magda Barańska: Tutkum, insanları karşılıklı anlayışta desteklemek ve farklı bakış açılarının entegrasyonu yoluyla herkes için işe yarayan çözümler bulmaktır. Okulda böyle bir konu yok. Şiddetsiz İletişim'in farkına vardığım 2008'den beri bilinçli olarak bu becerileri öğrenmeyi seçtim. 2012'den beri çatışma halindeki insanların destek alabilmelerine yardımcı oldum. 2016 yılında, önce şahsen, şimdi çevrimiçi olarak uluslararası inzivalar düzenlemeye başladım. 2017'deki başlangıcından bu yana, şu anda Kaynak Akışı Ekibinin bir üyesi olduğum Şiddetsiz Küresel Kurtuluş Çıraklık Programı ve Öğrenim Topluluğu'nu birlikte oluşturuyorum.( Nonviolent Global Liberation Apprenticeship Program and Learning Community)

2016 yılında Miki Kashtan'dan Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılığı (Convergent Facilitation) öğrendim. İki yıl boyunca birçok süreci kolaylaştırdığım Yakınlaştıran Kolaylaştırıcılık uygulama grubuna katıldım. Şimdi, Karar vermede grupları desteklemek için Yaklaştıran Kolaylaştırıcılığı ve arabuluculuklarda ve ekiplerimle günlük çalışmalarda basitleştirilmiş bir sürümünü kullanıyorum.

Polonya, Varşova'da yaşıyorum, küçük çocuklarıma ebeveynlik yapıyorum. Dünyanın her yerinden insanlarla tanışmaktan ve çalışmaktan ve dışarıda doğada olmaktan keyif alıyorum.

Koçluk seansları, arabuluculuklar, çalıştaylar sunuyorum ve grupların karar aldığı toplantıları kolaylaştırıyorum.




102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page